nedelja, 18. september 2016

Enostavna dvonadstropna torta

No, če sem že za vse ostale rojstne dneve morala narediti torto, bom seveda naredila tudi za sebe eno "fensi" mojstrovino :) Spekla sem dve tortici (eno čokoladno, eno navadno), saj sem prvič naredila dvonadstropno torto. Naj povem, da sem kot okraske naredila metuljčke iz tičine mase, ki jih je potrebno izrezati nekaj dni prej, da se strdijo. Metuljčke sem izrezala iz modelčkov, ki sem jih imela doma, nato pa sem jih položila na papir zložen v harmoniko, da so se strdili tako, kot da bi bili pravi. Nekatere od njih sem okrasila z jedilnimi bleščicami, podobnimi sladkorju. Same od sebe na masi ne bodo stale, zato je treba metuljčke malo navlažiti z vodo.



Za torti pa je recept spodaj.

Sestavine za večjo (spodnjo) torto:
- 4 jajca
- 15 dag moke
- 5 dag kakava v prahu
- 20 dag sladkorja
- 1,5 žličke pecilnega praška
- 80 ml vode
- 80 ml olja

Sestavine za manjšo (zgornjo) torto:
- 3 jajca
- 15 dag moke
- 15 dag sladkorja
- 1 žlička pecilnega praška
- 60 ml vode
- 60 ml olja

Ostale sestavine:
- 2 vrečki kreme za torte Dr. Oetker z okusom vanilije
- 1 vrečka kreme za torte Dr. Oetker z okusom čokolade
- 500 ml sladke smetane
- 250 g tičine mase 

Postopek: 
- Najprej sem spekla manjšo torto in sicer tako, da sem stepla sneg iz treh beljakov v eni posodi in v drugi posodi tri rumenjake in sladkor. Mešanici rumenjakov in sladkorja sem dodala vodo in olje ter zmešala, nato pa počasi vmešala moko s pecilnim praškom. Ker je ta torta navadna, tu nisem dodala kakava. Na koncu sem počasi vmešala sneg iz beljakov in biskvit vlila v manjši pekač za torte. Torta se nato peče na 180 stopinjah približno 35 minut.

- Medtem, ko se je manjša torta pekla, sem na isti način naredila biskvit za večjo torto in sem dala v pečico, ko se je prva torta spekla. 

- Ko sta obe torti pečeni, sem jih pustila da se ohladijo, nato pa sem jih zravnala, da je vsak od štirih slojev torte enako visok. Vse štiri sloje sem prelila z mešanico mleka, vode in malce ruma. 



- Na prvi sloj večje torte sem namazala kremo iz dveh vrečk vanilijeve kreme in prekrila z drugim slojem torte. Celotno torto sem nato premazala s sladko smetano. Isto sem naredila z manjšo torto, le da sem to premazala s kremo iz ene vrečke čokoladne kreme. Obe torti sem dala v hladilnik za eno uro, da se smetana strdi.

- Ker je torta dvonadstropna, sem morala iz kartona izrezati krog v velikosti manjšega pekača in ga ovila v srebrno folijo za živila. To je nato predstavljalo podstavek za manjšo torto, ampak brez skrbi, vse bomo zakrili :) Prav tako sem iz palčk za ražnjiče naredila podporo za manjšo torto, katere sem zapičila v sredino večje torte, na njih pa sem položila manjšo torto na srebrnem podstavku. To pomaga, da se spodnja torta ne posede od teže zgornje torte. Postopek je prikazan na spodnjih dveh slikah.




- Preden sem položila zgornjo torto na spodnjo, sem iz tičine mase izrezala 2,5 cm široke in 10 cm dolge trakove, ki sem jih z razmikom polagala na spodnji del torte. Prav tako sem izrezala daljši trak, s katerim sem zakrila spoj med obema tortama. Konce trakov je seveda zakrila zgornja torta. Na koncu sem na zgornjo torto dodala še metuljčke in končni rezultat je tu:



Pa dober tek! :)