ponedeljek, 9. maj 2016

Caké au lait oz. kavna torta




Končno sem naredila torto, ki sem si jo želela že kar nekaj časa. :) Vsebuje dva različna biskvita in 3 različne kreme...njamsi :) Pa začnimo...

Sestavine za en biskvit:

- 5 jajc
- 25 dag sladkorja
- 25 dag moke
- 1 vrečka pecilnega praška
- 1 dl vode
- 1 dl olja
- 3 žlice kakava v prahu (za čokoladen biskvit)

Ostale sestavine:
- 3 vrečke kreme za torte Dr. Oetker (1 čokoladna, 2 vanilijevi)
- 40 g instant kave (odvisno od okusa)
- Paket Milka Choco Dessert
- Kavne napolitanke
- Čokoladne piškote (Dragee keksi)
- 0,5 l sladke smetane




Postopek:

Najprej je potrebno speči dva biskvita. Pričela sem s čokoladnim in sicer, najprej sem ločila rumenjake in beljake, ter penasto stepla beljake v sneg. Sneg uporabimo na koncu. Naslednji korak je dobro zmiksati rumenjake in sladkor. Mešanici sem dodala vodo in olje ter ponovno dobro zmešala. Dodala sem še moko in pecilni prašek ter kakav. Tu je dobro iz moke odvzeti toliko žlic, koliko ste dodali kakava, saj bo drugače biskvit pregost. Mešanico za biskvit sem nato vlila v pekač in pekla 30-40 minut na 180 stopinj. Ko se je biskvit spekel, sem naredila še navaden biskvit iz enakih sestavin in ponovila postopek. Biskvita naj se pred krašenjem dobro ohladita.

Ko sta se oba biskvita ohladila, sem ju prerezala na enake dele in sicer tako, da sem od vsakega biskvita dobila 3 biskvite enake višine. Uporabila sem samo 2 od vsakega, ostala dva pa lahko uporabite za k sladoledu, saj ta biskvit odlično paše zraven :)

Torej začnemo s čokoladnim biskvitom, ki sem ga položila v poseben modelček, ki pomaga, da  je torta bolj ravna. Čez biskvit sem prelila malo mleka z rumom, lahko pa prelijete tudi s sladkano vodo ali prelivom po vaši želji. Biskvit sem namazala s čokoladno kremo za torte, po njej pa sem potrosila kavne napolitanke, ki sem jih pred tem narezala. 


Naslednji na vrsti je bil navaden biskvit, ki sem ga prav tako prelila z mlekom in rumom, nanj pa namazala s kavno kremo. To kremo sem naredila iz vanilijeve kreme, kateri sem dodala tri četrtine vrečke instant kave in vse skupaj zmiksala. Tu je količina instant kave odvisna, saj imajo nekateri kavo raje, kot drugi. S to znamko kave okus ni premočan, kar je tudi bil moj cilj, saj bi preveč močan okus pokvaril okus celotne torte. Na kremo sem položila še piškote Milka. Pri tem sloji je pomembno da po tem, ko položite milkine piškote, ob robovih torte in med piškoti namažete še nekaj kreme, da se naslednja dva sloja ne posedeta.


Ponovno je sledil čokoladen biskvit, ki sem ga premazala z navadno vanilijevo kremo, nanj pa položila piškote s čokoladnim oblivom. 


Na koncu sem vse skupaj "pokrila" z navadnim biskvitom in celotno torto dala v hladilnik za 10 minut. V tem času sem stepla sladko smetano in po 10-ih minutah sem naredila  t.i. crumb coat, kar pomeni, da torto premažemo le toliko, da zalepimo drobtine biskvita, da je končna okrasitev torte lepša. Lahko se vidi rob biskvita, važno je samo, da so drobtine zalepljene. Torto sem položila v hladilnik še za dodatnih 10 minut, da se smetana strdi. Da bo bolj jasno, prilagam sliko. 


Ker nisem porabila vse čokoladne in vanilijeve kreme v torti, sem jo uporabila za zunanjost. Kavno kremo sem morala narediti še enkrat, saj sem ji zaradi posedanja torte porabila. Spodnji del torte namazala čokoladno kremo. Ne rabite je veliko, saj je ta del najmanjši. Nad čokoladno kremo sem torto premazala s kavno kremo (ta del naj bo največji), nad to pa z vanilijevo kremo. Vrh torte trenutno ni potrebno premazati, saj ta del pride na vrsto kasneje. Prilagam sliko, da bodo besede imele smisel. 


Tu vam je lahko v pomoč tudi vrečka za krašenje, v katero nadevate kremo in jo namažete okoli torte. Pomembno je le, da največji del torte zavzema kavna krema, saj sem želela, da torta izgleda kot skodelica bele kave. Nato sem vzela nož za mazanje tort in ga postavila navpično ob torti in z njim zabrisala sledi med kremami, hkrati pa tako dobila tudi bolj raven premaz. Čisto na koncu sem na vrh torte dala še preostalo sladko smetano, ki je predstavljala smetano na kavi in po vrhu potresla kakav. Smetano ni potrebno namazati ravno, saj bolj kot jo namažemo "po občutku", bolj ima videz prave smetane na kavi.



Pa dober tek! :)



Ni komentarjev:

Objavite komentar