sreda, 30. september 2015

Torta "Šahovnica"

Pred nekaj tedni sem na YouTubu našla kanal slaščičarke, ki dela neverjetne torte in ni čudno, da sem tudi sama preizkusila njen recept. Njen kanal se imenuje "How To Cake It" in moram povedati, da so torte reeees dobre :) Preden izdam skrivnosti torte Šahovnice, prilagam še link do njenega YouTube kanala.




Potrebno je narediti 3 biskvite, lahko pa naredite trojno maso, stehtate biskvit in ga porazdelite v tri posode, da ga lahko še obarvate. Ker sem ta recept preizkušala prvič, sem raje naredila vsak biskvit posebej. Moram povedati, da sem najprej mučila s pretvarjanjem mase iz ameriških "cup-ov", v evropske grame, na koncu pa mi je s pomočjo lončka, na katerem so naše in tuje oznake, tudi uspelo. Tukaj je recept, ki ga brez problemov razumete :)

Sestavine za biskvit:
- 100 g sladkorja
- 2 jajca
- 200 g moke
- pol žličke pecilnega praška
- malo soli
- 50 g masla
- 120 ml mleka

- barvni ekstrakti po lastnih željah

Sestavine za kremo:
- 250 ml sladke smetane
- mascarpone

Potek:
Najprej sem v skodelici raztopila maslo, ki ga k biskvitu dodamo nazadnje, saj se more ohladiti na sobno temperaturo. Penasto sem umešala jajci in sladkor, nato pa izmenoma pri najnižji hitrosti dodajala moko, kateri sem dodala malo soli in pecilni prašek, ter mleko. Na koncu sem v biskvit počasi vlila stopljeno maslo in ga obarvala z izbranim ekstraktom. V tej torti so tako bili ekstrakt mete in jagode tretjemu biskvitu pa nisem dodala nobenega ekstrakta. Biskvit sem dala v pečico za 20 minut na 180 stopinj. Ta postopek sem nato ponovila še dvakrat. 


Ko so biskviti pečeni, je obvezno, da so čisto ohlajeni, saj bo tako lažje izrezati kroge. Pomaga pa tudi dejstvo, da je biskvit malo bolj čvrst od navadnih. Ravno tako sem pri vsakem biskvitu odrezala rjav rob, ki se naredi med peko, pa tudi "pokrov" biskvita, če se mi je zdel malo bunkast oziroma, da ni bil čisto raven :)

Pri naslednjem koraku sem si pomagala z dvema posodama, zobotrebci in ravnilom, da sem lahko določila sredino biskvita in velikost posode, po kateri sem se ravnala, ko sem izrezala krog iz biskvita. Ko izrežete prvega, sta druga dva lažja, saj si z izrezanimi krogi pomagate pri rezanju ostalih dveh biskvitov. Samo položite zunanji, največji krog  in pa sredinski krog biskvita na biskvit, ki še ni izrezan. Upam da ima napisano smisel in da se razumemo ;)


Vsi trije razrezani biskviti morajo izgledati tako.


Sedaj pa je treba te kroge sestaviti, in sicer tako, da ima vsak biskvit eno barvo. Prilagam sliko, da bo lažje razumljivo.


Če je kateri izmed izrezanih krogov predebel, ga brez skrbi zravnate in prilagodite, da bo biskvit kot celota izgledal ravno. 

Zdaj je na vrsti najlažji del...sestavljanje torte :) Za kremo med biskviti sem naredila enostavno kremo iz sladke smetane in mascarpone sira, biskvit pa sem, preden sem ga premazala s kremo, navlažila z mlekom. Ker je biskvit dosti bolj čvrst, bo malo trajalo, da vpije mleko. Ko vpije, dodamo drug set biskvitov, in ponovimo postopek. Okrasite po želji. Meni je ostalo še kreme, ki sem jo namazala med biskviti, zato sem z njo premazala še celotno torto in okrasila s čokolado.



Pa dober tek! :)






petek, 19. junij 2015

Poletno pecivo

Na željo prijateljice, danes objavljam enostaven recept, ki sem ga naredila že velikokrat, vendar ga nikoli prej nisem objavila. Gre za enostaven in svež recept z malo sestavinami, okus pa je enostavno božanski. Ko ga enkrat poskusiš, bi ga jedel cel dan ;) Tukaj je recept.

Sestavine za biskvit:
- 4 jajca
- 5 žlic sladkorja
- 6 žlic moke

(Recept za biskvit lahko prilagajate tako, da za v večje posode dodate po eno žlico oziroma jajce več ali manj, odvisno od pekača, v katerem boste pekli; torej 5 jajc, 6 žlic sladkorja, 7 žlic moke, itd.)

Ostale sestavine: 
- jagode
- 250 g mascarpone sira
- sladka smetana

Najprej sem naredila biskvit, in sicer sem najprej penasto umešala jajca in sladkor. Ti dve sestavini morata biti res penasto umešani, da bo biskvit mehek. Na koncu sem dodala še moko, ki pa je nisem dolgo miksala z ostalimi sestavinami, saj biskvit ne dobi enake teksture, če moko predolgo miksamo. Vse skupaj sem zlila v pekač namazan z margarino in posut z moko, ter dala za 15-20 minut v pečico na 180 stopinj.



Ko se je biskvit spekel in ohladil, sem ga prelila z mešanico mleka in ruma (ena kavna skodelica) in ga premazala z mascarpone sirom. Moram povedati, da se mascarpone zelo težko namaže po mokrem biskvitu, ni pa nemogoče :) Na mascarpone sem položila še narezane in oprane jagode, stepla sladko smetano in jo premazala po jagodah. Okrasitev je v vaših rokah, tukaj pa sta dva primera, ki sem ju naredila. 

Pri piti sem uporabila 3 jajca, 4 žice sladkorja in 5 žlic moke.



Pri torti sem biskvit prerezala, namazala in razporedila jagode ter pokrila z zgornjim delom biskvita.

Pa dober tek! :)

sreda, 8. april 2015

Čokoladno kokosovi mafini

Včeraj sem želela speči nekaj enostavnega ter hitro pečenega in spekli so se najenostavnejši mafini :) Ker nisem želela navadnih, sem priredila recept in naredila svoj recept za super okusne čokoladno kokosove mafine. Tukaj je recept.

Sestavine:
- 180 g moke
- 20 g kokosove moke
- 150 g čokolade
- 50 g sladkorja
- 1 vrečka pecilnega praška
- 60 g masla
- 1 dl kokosovega mleka
- 0,5 dl mleka
- 1 jajce



Najprej sem na pari stopila maslo in čokolado, ter zmes ohladila. Medtem sem presejala navadno moko in ji dodala pecilni prašek, sladkor, kokosovo moko in vse skupaj premešala. Ko je zmes čokolade in masla ohlajena (ne rabi biti čisto hladna, saj se čokolada strdi), sem zmesi dodala jajce, kokosovo mleko in navadno mleko. Kokosovo mleko, ki sem ga imela jaz, je bilo v pločevinki in se je na vrhu strjen, zato sem morala mleko čisto malo segreti, da je postalo tekoče. Naj povem, da se tukaj lahko regulira količina kokosovega mleka, glede na posameznikov okus in preference. Moram pa povedati, da ta količina kokosovega mleka nima zelo izrazitega okusa v mafinih. Vse te sestavine sem premešala in dodala v moko, pecilni prašek in sladkor, ter zmiksala. Zmes sem porazdelila v modelčke in jih dala v pečico za 20 minut na 180 stopinj. In kot sem že rekla, narejeni so zelo hitro in enostavno. :)


Pa dober tek! :)

ponedeljek, 30. marec 2015

Obratna pijana nevesta

Dva meseca je minilo od zadnje objave. Skrajni čas, da objavim nekaj novega :) V soboto sem tako spekla "obratno pijano nevesto". Gre za isti koncept, kot pri navadni, le da so barve peciva malo obrnjene. Tukaj je enostaven recept iz polovične mase.

Sestavine:
- 3 jajca
- 9 žlic sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 1 dl mleka
- 1 dl olja
- 11 žlic moke
- pol vrečkice pecilnega praška

Polivka:
- 2 dl mleka
- 3 žlice ruma
- 2 žlici sladkorja

- 1 vrečka čokoladnega pudinga
- 400 ml sladke smetane

Najprej sem penasto umešala jajca, sladkor in pa vanilin sladkor. Mešanici sem nato dodala mleko in olje, pecilni prašek in moko. Vem, da se smešno sliši 11 žlic moke, vendar sem morala 9 žlicam moke dodati dve žlici več, ker v biskvit nisem dodala kakava. Ko sem vse skupaj zmešala, sem biskvit dala v pečico za 20 minut na 180 stopinj.

Medtem, ko se je biskvit pekel sem pripravila polivko za biskvit in skuhala puding. Vse tri sestavine za polivko sem segrela (nič ohladila) in ko se je biskvit spekel, sem zmes zlila po biskvitu. Za tem sem na vroč biskvit zlila puding in pustila, da se vse skupaj ohladi. Ko se je pecivo ohladilo, sem zmiksala še sladko smetano in pecivo namazala, po vrhu pa sem potrosila čokoladne ostružke.



Pa dober tek! :)


petek, 30. januar 2015

Nutelin Brioche

Po spletu je začel krožiti posnetek, na katerem neka ženska peče Nutelino pecivo in video ni mogel mimo mene. Zato sem se včeraj tudi sama preizkusila, ali mi bo uspelo, kajti na prvi pogled, je pecivo izgledalo dokaj komplicirano. In da ne dolgovezim, tukaj je recept :)


Sestavine:

- 180 ml mlačnega mleka
- ena vrečkica suhega kvasa
- 450 g moke
- 70 g sladkorja
- ščepec soli
- 40 g stopljenega masla
- 2 jajci
- čokoladen namaz (Nutela, Viki krema in podobno)

Najprej sem v manjšo posodo z mlekom stresla vrečkico kvasa, premešala in postavila na stran. Nato sem v večjo posodo dala moko, sladkor in ščepec soli. Sestavine sem premešala, dodala malce ohlajeno stopljeno maslo in premešala. Na koncu sem dodala še 2 jajca in vse sestavine gladko umesla. 



Ko sem dobila hlebec, sem ga razdelila na štiri enake dele in jih razvaljala na približno 2 mm debeline. Prvi razvaljan kos sem postavila na papir za peko, nanj pa položila spodnji del pekača za torto, ki sem ga rahlo potisnila v testo, da se je videlo, kje so robovi. Znotraj kroga, ki je nastal ob odtisu pekača, sem namazala Nutello. Sami lahko uporabite kateri koli drug čokoladni namaz. 



Na razvaljani in namazani prvi kos testa sem nato položila drugi razvaljani kos testa ter ponovno odtisnila krog v testo in ga namazala z Nutello. Pri tem je treba paziti, da je krog na zgornjem delu testa izenačen s spodnjim. Postopek sem ponovila še enkrat, zadnji kos razvaljanega testa nisem premazala z Nutelo.


Čeprav zadnjega kosa nisem premazala, sem nanj vseeno odtisnila krog, vendar sem pekač pustila na testu in okrog njega izrezala odvečni del testa. Izrezani krog sem skupaj s papirjem za peko prestavila na pekač.


Na sredino izrezanega kroga sem postavila kozarec in od kozarca izrezala 16 trakov.


Ko so trakovi izrezani, sem po dva skupaj zvijala v nasprotnih si smereh, in sicer dva "obrata", konce pa pritisnila skupaj. Pecivo sem eno uro pustila da vzhaja, saj na začetku, ko sem zmešala kvas in mleko, mešanica ni smela narasti.


Preden sem pecivo dala v pekač, sem ga premazala z jajcem, nato pa sem pecivo dala za 30 minut v pečico na 180 stopinj.


Prilagam še YouTube posnetek gospe, ki je začela verižno peko tega peciva.
https://www.youtube.com/watch?v=wl1_62u3XRQ

Pa dober tek! :)


sreda, 14. januar 2015

Mini pite

Danes je eden tistih dni, ko ne veš kaj bi počel in se odločiš da boš nekaj spekel :) Tako je danes tudi z mano in nastale so mini limonine in pomarančne pite. Lansko leto sem že naredila limonino pito, vendar krema ni bila takšna, kot sem si jo zamislila, zato sem danes preizkusila nekaj drugega. Recept za kremo sem razdelila na pol, saj sem poleg limonine kreme želela narediti tudi pomarančno.

Recept za (preveč enostaven) biskvit:
- 4 jajca
- 5 žlic sladkorja
- 6 žlic moke

Opomba: Pri tej količini biskvita sem dobila 8 mini pit. Če želite narediti več pit, dodajte vsaki sestavini eno več (5 jajc, 6 žlic sladkorja, 7 žlic moke).

Recept za kremo:
- 1 limona
- 4 žlički sladkorja
- 30g margarine
- 1 jajce
- 1 rumenjak

Potek:
Najprej sem naredila biskvit, ki že v receptu piše da je preveč enostaven. Da bi bil biskvit bolj rahel sem najprej penasto stepla jajca in sladkor, nato pa dodala moko. Ko dodate moko morate biskvit stepsti samo toliko, da se moka dobro umeša. Biskvit sem nato enakomerno porazdelila v modelčke in dala v pečico za 10 minut na 180 stopinj. Pečen biskvit naj se ohladi.



Po biskvitu sem se lotila še kreme. Kot sem že omenila, sem recept razdelila na pol in sem namesto ene limone, uporabila pol limone in pol pomaranče. Sok pol limone, 2 žlički sladkorja in 15g margarine sem segrela nad paro, da se je margarina stopila. V drugi posodi sem nato z metlico zmešala eno jajce in rumenjak, ter polovico počasi vlila v limonino zmes. Ko so vse sestavine v posodi, se mora krema na pari kuhati toliko časa, da se zgosti, pri tem pa jo je potrebno vseskozi mešati. Nato sem na isti način naredila še pomarančno kremo in pustila, da se ohladi.


Ko je bilo vse ohlajeno, sem biskvit polila z mešanico mleka in ruma in ga premazala s kremo. Okraševanje je, kot vedno, stvar okusa in lastnih preferenc, sama pa sem pite okrasila s stepeno smetano, limono in mandarinam. 



Pa dober tek :)




sobota, 3. januar 2015

Jabolka s piškoti in smetano

Srečnega pa zdravega pravijo :) Čeprav so se prazniki že končali, je zima še vedno tu in ni lepšega, kot sladek vonj jabolk in cimeta v kuhinji. Tokrat sem naredila dušena jabolka s piškoti in sladko smetano. In kar je najboljše, je to, da pri tem receptu ne potrebujete pečice, ampak samo lonec in pokrov. Poleg posodic seveda, v katere na koncu damo sladico. Da ne govorim predolgo...tukaj je recept:

- 4 velika jabolka (priporočljiva so bolj kisla)
- 40g sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- pol limone
- mleti cimet
- 50g piškotov (čokoladni, albert keksi,polnozrnati,...)
- 1 dl sladke smetane


Ko so vse sestavine na mizi, se lahko lotimo. Najprej sem olupila jabolka, jih razrezala na manjše koščke in dala v lonec skupaj s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem, sokom pol limone, dodala pa sem še malo cimeta. Cimeta lahko dodate po okusu. Lonec sem pokrila in jabolka kuhala na nizkem ognju, dokler niso jabolka postala mehka, vendar čvrsta. Z občasnim mešanjem se morajo jabolka dušiti okoli 15 minut, čas pa je odvisen tudi od velikosti koščkov. 


Medtem ko se jabolka dušijo, sem pripravila piškote. Izbrala sem navadne Albert kekse in pa nekaj medenjakov. Sami lahko izberete katerekoli piškote. Te sem nato na drobno zmlela v kuhinjskem mešalniku. Če tega nimate, lahko kekse stresete v vrečko in jih zdrobite z valjarjem. Pripravila sem še sladko smetano, in sicer tako, da sem jo mešala z ročnim mešalnikom, saj smetana ne sme biti trda, ampak malo gostejša, a še vedno tekoča. Ko so bila jabolka ohlajena, sem jih razporedila v kozarčke, po vrhu pa sem posula še zdrobljene piškote in sladko smetano. Ker v tistem trenutku nisem imela malin, sem okrasila s preostankom zdrobljenih piškotov. Pa dober tek :)